Sabiedrības ziņas
Barikādes

Šogad aprit 32 gadi, kopš 1991. gada janvārī notikušajām barikādēm, kuru laikā, lai aizsargātu valsti, vairāki tūkstoši brīvprātīgo no Latvijas devās uz galvaspilsētu. Šis barikāžu laiks mums ir kļuvis par simbolu brīvībai, neatkarībai un demokrātijai Latvijā. Barikādes tika celtas, lai aizsargātu stratēģiski nozīmīgos objektus: Latvijas Republikas Augstākās padomes un Ministru padomes ēkas, Telefonu centrāli, Radio un televīzijas centru Zaķusalā, Radio namu un vēl citas ēkas.

Mēs visi vēl arvien atceramies, kā 14. janvārī padomju milicijas specvienība “OMON” uzbruka barikāžu aizstāvjiem uz Vecmīlgrāvja un Brasas tiltiem, apšaudē gāja bojā viens cilvēks, bet 20. janvārī “OMON” centās ieņemt Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas ēku, izraisot apšaudi, kurā gāja bojā pieci cilvēki. Barikādēs svarīgo objektu aizsargāšanā piedalījās ap 50 tūkstošiem iedzīvotāju. Kopš 1997. gada 20. janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu.

Zinām, ka arī Dobeles novada iedzīvotāji devās uz Rīgu, lai piedalītos Tautas frontes organizētajās barikādēs. Tas bija neaptverama satraukuma pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī turpināja auklēt ideju par brīvu un neatkarīgu Latviju.

Par vienu no barikāžu simboliem ir kļuvis ugunskurs, jo ne tik tālajās barikāžu dienās ugunskuri dega nenodziestot, tāpat kā nedzisa cerības, tāpēc 20. un 21. janvārī Dobeles novadā aicinām apmeklēt plānotos atceres pasākumus, iededzot atmiņu ugunskurus, daloties pārdomās un atmiņās un pieminot tos, kuri janvāra barikāžu laikā zaudēja dzīvību. Šobrīd dzīvojam nosacīti mierīgā pasaulē, nevienu no mums vienaldzīgu nav atstājis notiekošais Ukrainā, tāpēc vēl jo vairāk novērtēsim mūsu zemes brīvību, sargāsim to, palīdzēsim saviem līdzcilvēkiem ikdienā un Ukrainai - atgūt savu zemi!

 

Informāciju sagatavoja:

Dobeles novada Sabiedrisko attiecību nodaļa