Sabiedrības ziņas
Bilde

12.07.2022. DAC ,,Solis“ jaunieši un viņu vecāki apmeklēja Latvijas Nacionālo bibliotēku Rīgā, lai piedalītos radošajā nodarbībā - marmorēšanā. Pirms nodarbības bibliotēkas darbiniece Zane Siliņa laipni apmeklētājiem izrādīja māklinieku instalāciju zāli un veco grāmatu izstādi, kas veidota dažādos laika posmos. Vēl dalībniekiem tika piedāvāta iespēja apskatīt 18. gs. grāmatas, kuras savā laikā marmorētas ar dabīgajām augu krāsām, vadoties pēc seno laiku metodes. Mūsdienās marmorēšanas tehnikā tiek lietotas modernās krāsas un metodes.

Radošās nodarbības ievadā nodarbības vadītāja interesentus iepazīstināja ar marmorēšanas tehniku un parādīja kā to paveikt. DAC “Solis” nodarbības gaitā, daloties komandās, bija iespēja radoši izpausties un katram individuāli radīt savu interesanto un vienreizējo mākslas darbu, par kuru, atgriežoties mājās, bija patiess prieks un gandarījums.

Savukārt 14.07.2022. DAC “Solis” jaunieši devās uz Latvijas Nacionālo bibliotēku, lai piedalītos radošajā nodarbībā kaligrāfijas darbnīcā. Pirms radošās nodarbības visi apmeklēja seno rakstu grāmatu izstādi, noklausījās dabas skaņas, piemēram, kā var sadzirdēt lietu. Apmeklēja grafiskā dizaina izstādi.

Vislielāko interesi izraisīja kaligrāfijas nodarbība, kur dalībnieki mācījās darboties ar otiņu un tušu. Viņi mācījās īpašā tehnikā rakstīt burtus. Katrs burts pacietīgi un lēnām tika uzzīmēts ar otiņu. Nodarbības beigās dalībnieki ar kaligrāfijas metodi trenējās sava vārda uzrakstīšanā un viņiem tas izdevās gana labi.

Vasara turpināja piepildīties ar daudzām radošām aktivitātēm. Tā 25.07. DAC “Solis” ar lielu interesi iesaistījās vēl vienā radošajā nodarbībā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā “Ceļojums pagātnē”. Šī nodarbība saistījās ar katram savas pastkartes dizaina izveidošanu un izdrukāšanu augstspieduma tehnikā ar 100 gadus senu iespiedpresi.

Augusta vidū DAC “Solis” jaunieši dosies uz Rīgu, lai piedalītos grāmatu iesiešanas darbnīcā, kur darbnīcas dalībnieki veidos un iesies savu miniatūrgrāmatu.

Jāteic, ka DAC “Solis” ir izveidojusies sadarbība arī ar Dobeles novada bibliotēkām, piemēram, Šķibes bibliotēku, kur Centra klienti ar lielu centību ir darbojušies mākslas jomā, gleznojuši, atbilstoši katrs savām spējām un radījuši brīnišķīgus darbus. DAC “Solis” jauniešu izstādi ar nosaukumu “Ziedi manā dārzā un mājā” var apskatīt Škibes bibliotēkā.

Daiga Rapša, DAC Solis sociālā darbiniece/vadītāja