Pašvaldības ziņas
Pasākuma “Lauku diena”

14. jūlijā, Agroresursu un ekonomikas institūts un Latgales lauksaimniecības zinātnes centrs (LLZC) sadarbībā ar Rēzeknes novada pašvaldību organizē ikgadējo Lauku dienu, uz kuru aicina visus lauku uzņēmējus un zemniekus, kuri vēlas saņemt nozīmīgu informāciju savu saimniecību attīstībai. Lauku dienas norises vieta: LLZC demonstrējuma lauki pie autoceļa A12 (Jēkabpils – Rēzekne – Ludza – Krievijas robeža (Terehova)), ceļa posmā aptuveni 3 km no Viļāniem virzienā uz Rēzekni.

ietvaros būs iespēja uzzināt par jaunākajām aktualitātēm laukaugu audzēšanā, iegūt sev interesējošu informāciju par novitātēm augu aizsardzības līdzekļu un mēslojuma jomā, kā arī apskatīt tehnikas demonstrējumus un iegādāties sadzīvei un ikdienai noderīgas lietas amatnieku tirdziņā.

“Lauku diena” dod iespēju ieskatīties dažādu kultūru audzēšanā un selekcijā. Apmeklētāji tiks iepazīstināti ar graudaugu, pākšaugu, ziemas rapša, kaņepju, šķiedras linu kolekciju un selekciju, kartupeļu šķirnēm, būs apskatāmi bioloģiskās lauksaimniecības izmēģinājumi. Pasākuma laikā varēs izstaigāt augu izmēģinājuma lauciņus, iepazīties ar tiem vēl to augšanas procesā.

Pasākums zemniekiem sniedz iespēju mācīties, novērtēt šķirņu piemērotību Latvijas klimatiskajiem apstākļiem, tikties ar kolēģiem un sadarbības partneriem. Pasākumu apmeklēt tiek aicināti ne vien zemkopības profesionāļi un entuziasti, bet gan ikviens interesents. Pasākumā var rast iedvesmu, idejas un visu nepieciešamo savai darbībai. Apmeklētāji varēs nodoties jaunākās lauksaimniecības tehnikas paraugdemonstrējumu un laukaugu izmēģinājumu lauciņu apskatei, tirdziņa apmeklējumam, bērnu izklaidēm u.c. aktivitātēm.

Dr.agr. Veneranda Stramkale par “Lauku diena” Viļānos 2022 saka: “ Pasākums “Lauku diena” tiek organizēts kopš  2000. gada. Katru gadu pasākuma programma tiek pilnveidota, jo mainās arī projektu klāsts.  Neatsveramu atbalstu Lauku dienas organizēšanā sniedz Rēzeknes novads un tā darbinieki. Lauku diena ir plaši apmeklēts pasākums, jo piesaista apmeklētājus ar jaunākās tehnikas demonstrējumiem. Piedalās arī mājražotāji, kuri piedāvā iegādāties savu ražoto produkciju. Šogad īpaša uzmanība tiks pievērsta jaunām šķirnēm – kaņepju šķirnei “Pūriņi” un linu šķirnei, kas nosaukta Viļānu vārdā. Šo šķirņu audzēšanu veic z/s “Kotiņi”, kas savu saražoto produkciju demonstrēs Lauku dienā.

Pasākums norisinās jau vairāk nekā 20 gadus. Izmēģinājuma lauciņos aug vismaz 200 dažādas šķirnes un 120 līnijas. Katru sezonu tiek audzētas arī jaunas šķirnes.  Ar 16 sadarbības partneriem ierīkoti 28 lauka izmēģinājumi ar 223 audzēšanas tehnoloģijas variantiem. Ierīkotos izmēģinājumus komentēs firmu vadītāji un firmu Eiropas nozīmes speciālisti. “Lauku diena” Viļānos ik gadu pulcē vairākus desmitus lauksaimniecības uzņēmumu, pētniecības un zinātnes centrus un izglītības iestādes no dažādiem Latvijas reģioniem.

Vairāk informācijas:

Dr.agr. Veneranda Stramkale (tālr. +371 29465004)

Mg. Aldis Stramkalis (tālr. +371 26665575)

 Ērika Jermanova (tālr. +371 24864734, e-pasts: tirgus@vilani.lv - informācija par mājražotāju tirdzniecības iespējām)

Pasākumu organizē: Agroresursu un ekonomikas institūts un Latgales Lauksaimniecības zinātnes centrs.

Pasākumu atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība.